Krigens første offer...

Pressens mulighed for at rapportere er, som det så ofte tidligere er sket, bragt i vanskeligheder, efter at Israel i juledagene gik til modangreb mod de palæstinensiske raketter og indledte omfattende bombardementer mod mål i Gaza. For medierne – herunder også TV 2 – er det en vanskelig sag at holde den journalistiske balance, når man ikke har fri adgang til krigens parter.

 

En række seere har – fra hver deres udkigspunkt – kritiseret TV 2 for enøjet dækning i NYHEDERNE og på NEWS de seneste uger.


28. december kritiserede en seer, Erik Christensen, således i en mail til seernes redaktør dækningen på NEWS:

”I slår DR med flere længder. Jeg mener, at efter tusindvis af Hamas-raketter er sendt ind i det sydlige Israel, så må den israelske regering slå tilbage med alle midler. I enhver krig er der tab, også her. Lad dog Israel komme til orde, hvis I overhovedet mener noget med jeres udsendelser. Indtil nu udviser TV 2 NEWS kvalmende knæfald for terror organisationen Hamas. Prøv at være fair! Det vil klæde jer”, skrev altså Erik Christensen.

En anden seer, Kristian Andersen, beskyldte to dage senere TV 2 og korrespondent Steffen Jensen for at ”løbe den israelske propagandamaskines ærinde” med en ”uobjektiv” dækning i 19-NYHEDERNE.


”Hvor er palæstinensernes ret til at få lige så meget mediedækning, og hvor er dækningen i selve Gaza med Gaza's beboere, politikere osv. i stedet for israelske propagandafilm af rasende bevæbnede palæstinensere portrætteret som galninge?  Og hvorfor accepterer I, at Israel nægter jer adgang til Gaza?  Bør i ikke simpelthen boykotte Israels propagandanyheder, indtil de er villige til at lade begge parter få ordet? I burde skamme jer. Journalister skal være objektive og vise alle vinkler. Man foranlediges til at tro, at I er betalt af Israel til at vise deres Propaganda”, skrev Kristian Andersen 30. december.

Og endnu en seer spurgte, om TV 2 nu også er ”på vej til at blive en "rød" kanal på linie med DR1?”

”Vær glade for I har Steffen Jensen ansat, for ellers var al troværdigheden omkring jeres nyhedsdækning nu forsvundet”, skrev han.

Balance i dækningen?

Så langt – så godt. Indtil nu har der været nogenlunde balance i kritikken – men spørgsmålet er selvfølgelig, om der også har været balance i dækningen.

Og det er straks et mere vanskeligt spørgsmål. En gennemgang af samtlige indslag og live-interviews i NYHEDERNES hovedudsendelser kl. 19 og 22 siden Israel gik til angreb mod Gaza den 27. december viser nemlig en overvægt af kritiske spørgsmål til den israelske side i konflikten, mens det til den anden side kniber med at få de palæstinensiske beslutningstagere i tale.

5. januar blev Emmanuel Nahshon, der er talsmand for det israelske udenrigsministerium, skarpt og kontant interviewet over satellitforbindelsen fra Jerusalem af Cecilie Beck i NYHEDERNE kl. 22. Emnet var mandagens israelske angreb på en skole i Gaza, hvor adskillige – herunder også børn - blev dræbt. Nahshon måtte blandt andet svare på, om det er rimeligt at dræbe flere hundrede palæstinensere i en konflikt, hvor foreløbig ganske få israelere er blevet dræbt af Hamas’ raketter.


Andre israelske myndighedspersoner er gentagne gange i løbet af konflikten på pressemøder og lignende blevet konfronteret med konsekvenserne af Israels angreb i Gaza.  Det er helt efter bogen – som repræsentanter for den israelske regering må de naturligvis stå til ansvar over for offentligheden.

Hamas fraværende


Til gengæld har lederne af Hamas været næsten fraværende i dækningen af konflikten.  Kun fire gange har der fra 27. december til 8. januar været klip med udtalelser fra Hamas-ledere i NYHEDERNE på TV 2s hovedkanal, og i ingen af tilfældene har TV 2s egne korrespondenter haft mulighed for at stille kritiske modspørgsmål. Interview-bidderne kommer hver gang fra eksterne leverandører.


”Der er krig, og problemet er, at Hamas-lederne er gået under jorden. De tager ikke engang mobiltelefonen af frygt for, at det ved hjælp af elektronisk overvågning kan afsløres, hvor de befinder sig”, fortæller TV 2s mangeårige korrespondent Steffen Jensen, som dagligt er i kontakt med palæstinensiske kilder i Gaza.


 Sammen med Ulla Terkelsen, Rasmus Tantholdt og fotograferne Klaus Juliusburger, Rasmus Nielsen og Anders Bach dækker han konflikten for NYHEDERNE og NEWS. Indtil nu fra Israel og Libanon, eftersom det israelske militær har spærret Gaza af for udenlandske pressefolk.


”Israelerne kan ikke forhindre os i at få oplysninger og billeder ud af Gaza. Vores stringer i byen har leveret masser af billeder af ødelæggelser og interviews med ofrene – og lavede også et interview med en dansk-palæstinensisk direktør, som jeg havde leveret spørgsmålene til. Men der er ingen muligheder for, at jeg selv kan stille kritiske spørgsmål til de palæstinensiske ledere, ligesom vi ikke kan komme ind og vurdere situationen selv. Og det er en alvorlig begrænsning i vores muligheder for at beskrive konflikten”, siger Steffen Jensen.


TV 2s mand i Mellemøsten har flere gange forsøgt at snige sig ind over grænsen til Gaza. Det er en risikabel affære, da der blandt andet menes at være palæstinensiske vejsidebomber og minefelter nær grænsen. Sidste gang blev Steffen Jensen og hans fotograf imidlertid opdaget af det israelske militærpoliti, og sendt tilbage med trussel om at blive udvist af Israel.


”Vi kan selvfølgelig forsøge igen – men det giver ingen journalistiske historier om, hvad der i virkeligheden foregår i Gaza”, siger Steffen Jensen.

Gå kritisk til værks


Det er på alle måder vanskeligt at indhente troværdige oplysninger om krigen i Gaza - det eneste man med sikkerhed kan sige er, at ingen af parterne ligefrem rutter med sandheden.


Efter gennemgangen af samtlige indslag i NYHEDERNE kl. 19 og 22 er det dog mit indtryk, at dækningen grundlæggende er balanceret og fair – med de mangler, der nu engang er, når man ikke har fri adgang til alle kilder.


Men i den situation er det særlig vigtigt, at der bliver stillet skarpe og præcise spørgsmål til alle sider i konflikten – når man har mulighed for det.


Efter min opfattelse slap Mohammed Neme, der er pressesekretær for Islamisk Trossamfund herhjemme, således for let, da han i et indslag i NYHEDERNE kl. 19 i forbindelse med demonstrationen i København 3. januar blev spurgt, om palæstinenserne ”ikke også selv har skyld i det her”?

Dagen efter lød et tilsvarende spørgsmål til en ung palæstinenser i Danmark, om Hamas og Palæstina "har noget ansvar?", hvilket den unge mand ikke kunne se.

 
De spørgsmål er simpelt hen for slapt og for bredt formuleret – og indbyder blot til rutinesvaret om, at ” vi taler om en besættelsesmagt, der misbruger sin magt, og udfører statsterrorisme”.


Reporteren kunne i stedet have spurgt såvel talsmanden for Islamisk Trossamfund som den unge palæstinenser om, hvad de for eksempel synes om, at det var Hamas, som 19. december brød våbenhvilen med Israel, hvad de siger til beskyldningerne om, at Hamas bruger civile som menneskelige skjold på for eksempel FNs skoler i Gaza – og hvordan man kan forklare, at der mellem civile ligger dræbte i Hamas-uniformer, som en seer 7. januar skrev til seernes redaktør, efter at han havde set et billede af ofrene på tv2.dk. 


Jeg ved ikke, hvad forklaringen er – men jeg vil som seer gerne høre svarene.

Bred dækning på NEWS


Når det gælder muligheden for at stille kritiske spørgsmål til den palæstinensiske side, har der været bedre balance i dækningen på TV 2 NEWS. Det skal så også siges, at NEWS med sine 24 timer i døgnet har bedre tid i modsætning til nyhedsudsendelserne på hovedkanalen, hvor prioriteringen er benhård.


Blandt de mange livegæster på NEWS kan fremhæves den politisk moderate Fathi el-Abed fra Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, som beredvilligt har forklaret palæstinensiske synspunkter i direkte debatter med henholdsvis forhenværende overrabbiner Bent Melchior og Otto Rühl fra Dansk-israelsk Selskab. Også Amro Alhourani, delegationsleder for Palæstinas repræsentationskontor i København har været i studiet for blandt andet at blive udspurgt om, hvorfor Hamas startede med at affyre raketter ind over Israel.


Både seernes redaktør og TV 2 har modtaget mange henvendelser fra engagerede seere. Det er dog ikke alle, der har ret i deres kritik.


En seer skrev således 8. januar, at ”det er dårlig journalistik, når man om morgenen den 8. januar på TV2 NEWS kunne se Ulla Terkelsen berette fra Tel Aviv, at der ingen er i byen, der ikke støtter regeringen”.

Det ville også have været overraskende, hvis der i en by af Tel Avivs størrelse ikke fandtes nogen opposition. Men sandheden er også, at Ulla Terkelsen sagde, at hun og holdet på deres tur rundt i Tel Aviv ikke ”fandt” nogen, som ikke støttede den israelske regerings kamp mod Hamas. Og det er en anden sag.

Nuancerne tæller – også i krig!

LARS BENNIKE, 09.01.2009