Qvortrups tavshed i Khader-sagen

Det blev ikke lanceret som nogen stor historie i nyhedsudsendelserne på TV 2s hovedkanal, da Ny Alliances tidligere leder Naser Khader forleden fik Københavns Byrets ord for, at der ikke var belæg for Se og Hørs påstande om, at der i 2007 blev udført sort arbejde på hans bopæl. Den opsigtsvækkende dom blev ikke nævnt med et ord i NYHEDERNE kl. 16, 18 og 19. Først kl. 22 blev afgørelsen omtalt med en kort notits i en af de store nyhedsudsendelser.

Det skortede ellers ikke på omtale, da sagen midt i valgkampen til Folketinget for fem år siden detonerede som en bombe under Khaders og Ny Alliances velsmurte kampagnemaskine.

31. oktober 2007 - kun to uger før valget - blev påstanden om sort arbejde med trommer og fanfarer bragt som tophistorie i TV 2|NYHEDERNE kl. 19. Sagen blev senere på aftenen fulgt op i NYHEDERNE kl. 22, ligesom den blev fyldigt dækket på NEWS.

En rasende Naser Khader afviste Se og Hørs beskyldninger, og kaldte bladets daværende chefredaktør Henrik Qvortrup for ”et svin”. Det fik til gengæld Qvortrup til at udtale, at han slet ikke turde tænke på, hvordan Khader ville reagere, hvis han som minister kom ud i en presset situation.

Ny Alliance stod komfortabelt i meningsmålingerne, inden sagen rullede, men partiet endte med kun at komme i Folketinget med nød og næppe. Hvis partiet havde fået et mandat mere, var Ny Alliance måske endt som tungen på vægtskålen i stedet for Dansk Folkeparti.

Der var altså tale om en mediehistorie, som efter alt at dømme var med til at skubbe til vælgernes holdninger lige før et folketingsvalg. Khader mener selv, at sagen ”smadrede” valgkampen.

Sparsom dækning af dommen

Alligevel var omtalen i NYHEDERNE på TV 2s hovedkanal som sagt særdeles sparsom, da Københavns Byret i tirsdags fastslog, at der ikke var belæg for Se og Hørs påstande.

Dommen blev afsagt tidligt om eftermiddagen, men først i TV 2s sene nyhedsudsendelse kl. 22 blev der bragt en kort nyhed, hvoraf det fremgik, at der ifølge retten ikke var dokumentation for, at håndværkere i 2007 ”udførte sort arbejde for Naser Khader og hans kæreste, sådan som Se og Hør ellers påstod”. Henrik Qvortrups rolle i sagen blev ikke nævnt.

På TV 2 NEWS blev afgørelsen omtalt i løbet af eftermiddagen, hvor Se og Hørs nuværende chefredaktør Kim Henningsen lidt kækt blev citeret for, at han håbede, at ”Naser Khader nu kan komme videre med sit liv, ligesom vi er kommet videre med vores”.

Kl. 18.30 var Naser Khader i studiet hos ’Go’ aften Danmark’ og kl. 21 på NEWS, hvor han glædede sig over, at der for hans vedkommende endelig var sat punktum i sagen.

Qvortrup tavs på TV 2

Se og Hørs daværende chefredaktør Henrik Qvortrup – i dag TV 2s politiske kommentator – var til gengæld tavs både på TV 2 og NEWS.

”Jeg har noteret mig, at der er faldet dom i sagen, som er anlagt mod bladets nuværende chefredaktør, og jeg har ingen kommentarer”, sagde en kortfattet Henrik Qvortrup til Ritzau.  Det samme blev han kl. 21 citeret for på NEWS.

På fagbladets Journalistens hjemmeside førte dommen til spidse kommentarer mod Se og Hør og Henrik Qvortrup, som desuden på Facebook af flere debattører blev beskyldt for manglende ”moral og mandsmod”, fordi han ikke ville stille op til interview om sagen.

En seer skrev til undertegnede, at han undrede sig over, at TV2 ikke kræver, at Henrik Qvortrup stiller op til et interview ”vedrørende sagen om Se og Hør og de urigtige oplysninger om sort arbejde hos Naser Khader”.

”Jeg synes, det er etisk vanskeligt at leve med, at en national tv-station som TV 2 har en politisk redaktør, som lever af at konfrontere politikere - men ikke selv stiller op. Det synes jeg er dobbeltmoralsk”, skrev den pågældende seer.

 En anden seer savnede omtale af Qvortrups rolle i artiklen ”Khader efter Se og Hør-sejr: Jeg er lettet” på tv 2.dk.

”Angående indsatte overskrift vil jeg høre, om det ikke er jeres " troværdige politiske redaktør " Qvortrup? Men det ændrer vel ikke til holdningen til den troværdighed, han menes at udstråle, når han skarpt udfritter politikere”, skrev han.

Skadeligt for troværdigheden

Jeg er et stykke ad vejen enig med de utilfredse seere.

Selv om det retfærdigvis hører med i billedet, at sagen faktisk blev omtalt i ’Go’ aften Danmark’ og på NEWS – med længere interview med Khader – så ville det have klædt TV 2 at gøre mere ud af dækningen i de store nyhedsudsendelser. 

NYHEDERNE kl. 19 havde tirsdag aften knap 700.000 seere, mens 21’eren på NEWS blev set af beskedne 25.000. Der var altså gode grunde til at følge sagen til dørs i den store 19-udsendelse, hvor de nu underkendte påstande oprindelig blev offentliggjort for et meget bredt publikum.

TV 2 følger i andre sammenhænge det princip, at fejl rettes i de udsendelser, hvor de blev begået.

Og det var efter min opfattelse problematisk og skadeligt for troværdigheden, at Henrik Qvortrup som TV 2s højt profilerede og meget kontante politiske kommentator – og interviewer - fik lov at dukke sig, da dommen faldt tirsdag. Også selv om sagen teknisk set ikke var anlagt mod ham, men mod hans tidligere arbejdsplads.

Når vi som journalister og medier forventer, at alle andre står til ansvar – så må vi også selv stille op i sådan en sag.

Åbenhed om redaktionelle processer

Qvortrup har også tidligere sagt nej til at udtale sig om sagen med henvisning til, at han ikke længere vil kommentere afgørelser fra tiden på Se og Hør. Det skete for et par måneder siden, da DR’s program Detektor bragte serien ”Hængt ud på forsiden”, hvor TV 2s nyhedsdirektør Michael Dyrby ellers stillede op for at forklare, hvorfor TV 2 i sin tid valgte at dække Se og Hørs historie. Den gang vakte Qvortrups beslutning også kritik i mediekredse og blandt seere.

Jeg deltog i øvrigt selv i en anden udsendelse i samme serie, hvor jeg skulle forklare, hvorfor TV 2 tilbage i 2003 uklogt valgte at citere en fejlagtig historie fra dagbladet Information.

Det er ikke nødvendigvis nogen behagelig opgave. Efter min opfattelse er det imidlertid afgørende, at redaktører er med til at sikre åbenhed om de redaktionelle processer – også i de sager hvor det er gået galt.

Det skete ikke i dette tilfælde.

Qvortrup er normalt ikke mediesky – i denne uge har han således fundet tid til at deltage i en julequiz i avisen Metroxpress, ligesom han har udtalt sig på NEWS om skattesagskommissionen. Selvfølgelig burde han også have stillet op i Khader-sagen, som fik store politiske konsekvenser den gang i 2007.

Og TV 2|NYHEDERNE burde have givet nyheden om dommen en mere prominent behandling ikke kun på den smalle NEWS-kanal, men også i NYHEDERNE på hovedkanalen. Det er her, det store flertal af seerne er.

LARS BENNIKE, 20.12.2012