Rolf Sørensens sene indrømmelse

Efter flere år med hårdnakkede benægtelser valgte TV 2s cykelkommentator Rolf Sørensen omsider at gå til bekendelse omkring sit tidligere doping-misbrug. Det skete i et interview i TV 2|NYHEDERNE 18. marts 2013 kl. 19. Det var positivt, at den tidligere toprytter endelig krøb til korset, selv om en række spørgsmål stadig står ubesvarede.

Afsløringen, der næppe kom som en overraskelse for ret mange af TV 2s seere, blev dækket med knap otte minutter i 19-NYHEDERNE og næsten ni minutter i udsendelsen kl. 22. Kl. 19 blev afsløringen nævnt i en teaser i toppen, mens selve indslaget blev bragt et kvarter inde i udsendelsen. Kl. 22 lå historien som top. Målt i sendetid var der på TV 2s hovedkanal på dagen tale om en dækning af nogenlunde samme omfang som Michael Rasmussens doping-indrømmelse i januar.

Rolf Sørensens bekendelse førte hurtigt til en række henvendelser til TV 2 og seernes redaktør. Flere seere kritiserer således TV 2 for beslutningen om at lade Rolf Sørensen fortsætte som kommentator.

Ansæt Stein Bagger

”Hvis TV2 stadigvæk kan bruge Rolf Sørensen som sportskommentator, vil jeg foreslå, at I også ansætter Stein Bagger som finanskommentator. Det er jo os kunder som skal betale gildet, så hvorfor ikke få en ordentlig fest med stoffer og svindlere og meget andet”, skrev en seer, som selv angav at være ”en utilfreds kunde og gammel sportsudøver”.

Andre seere anførte, at Rolf Sørensen flere gange – også på TV 2 – i strid med sandheden har proklameret, at han var ren, og at ”flid er min doping”, som endnu en seer skrev.

”Jeg kan ikke længere se Tour’en hos jer, da jeg ville få kvalme af at høre ham fortælle om sportens store navne og store bedrifter og ærede ryttere herunder ham selv som den viljestærke rytter, han selv synes, han var”, skrev den pågældende seer.

Mere forsonlige toner

Andre var mere forsonlige i tonen og udtrykte håb om, at TV 2 lader Rolf Sørensen fortsætte som kommentator.

”Rolf, skam-dig ... Men hurtigst muligt op på TV2-(jern)hesten igen. Du er desværre blot (endnu) en i statistikken”, skrev en, mens en anden fastslog, at ”Rolf Sørensen er den bedste!”

”Jeg vil bede Jer inderligt om at lade ham blive som kommentator. Jeg ved godt, at han har taget doping, men det har de da alle sammen gjort. I kan ikke finde en ekspertkommentator, der selv har kørt cykelløb, hvis I ikke vil tage tidligere dopede ryttere. Så bliver det bare en flok kommentatorer, der har sat sig ind i stoffet, men aldrig nogensinde har prøvet at køre et rigtigt professionelt cykelløb. Det synes jeg ikke er positivt”, tilføjede han.

Sej kamp op ad bakke

Det er selvfølgelig ikke uden problemer for TV 2 at lade Rolf Sørensen fortsætte som kommentator, efter at han i TV 2-programmet ’Stjernerne på slottet’ så sent som sidste efterår fastholdt, at ”jeg har aldrig prøvet at dope mig, nej!” En påstand som han gentog i januar i et interview med Ekstra Bladet i forbindelse med, at den syv-dobbelte Tour-vinder Lance Armstrong valgte at stå frem.

 Den slags udtalelser styrker ikke troværdigheden på et tidspunkt, hvor den ene tidligere doping-synder efter den anden går til bekendelse.

For Rolf Sørensen bliver det en sej tur op ad bakke, når han skal forsøge at genvinde seernes tillid – især i tilfælde, hvor han skal give sit besyv med i spørgsmål om organiseret doping. Første prøve kommer allerede i april, når han efter planen skal kommentere Paris-Roubaix sammen med sine faste makkere, Dennis Ritter og Jørgen Leth.

På den anden side kan det ende med at være en fordel for ham – og TV 2 - at han endelig har lagt kortene på bordet.

Stemningen i studiet kan kun blive mindre kantet og løjerlig, hvis han ikke længere behøver at sidde og dukke sig, hver gang talen falder på doping i cykelsporten.

Set fra min stol er det dog vigtigt at understrege, at Rolf Sørensen ikke er ansat som journalist, men som cykel-kommentator i kraft af sin fortid som professionel top-rytter.

Hans opgave er således ikke at interviewe cykelryttere om kontroversielle emner som for eksempel doping – det tager journalisterne sig af.

Rolf Sørensens rolle er – med udgangspunkt i sin egen karriere – at analysere strategi, taktik og teknik og i øvrigt forklare seerne, hvordan det er at sidde i sadlen til de store cykelløb.

Stadig ubesvarede spørgsmål

Det er efter min opfattelse forståeligt, at TV 2 gerne vil beholde Rolf Sørensen som cykelkommentator. De forhold, han kritiseres for, ligger mere end ti år tilbage, idet han sluttede sin aktive karriere i 2002.

Trods sin doping-baggrund er han - med Ekstra Bladets ord – en ”strålende, engageret, lidenskabelig og indsigtsfuld formidler af cykelstoffet”.

Og i en verden, hvor doping var udbredt på topplan, var Rolf Sørensen næppe værre eller bedre end de kolleger, han konkurrerede imod.

Problemet er imidlertid, at en række spørgsmål stadig står tilbage uden svar.

Rolf Sørensen blev i interviewet i NYHEDERNE stillet en række relevante spørgsmål, men var med NEWS-chef Mikkel Hertz’ ord til fagbladet Journalisten ”relativt tilbageholdende med at indvie os i detaljerne om sit dopingmisbrug”.

Rolf Sørensen har ikke ønsket at tale om eventuelt andre medskyldige, hvilket ellers ville være oplagt på et tidspunkt, hvor blandt andet den hollandske læge Geert Leinders undersøges for sin mulige rolle i forbindelse med den påståede organiserede doping på Rabobank-holdet. Rolf Sørensen kørte for Rabobank fra 1996-2000.

Selv om man ikke gik til Rolf Sørensen med fløjlshandsker i interviewet i NYHEDERNE, kunne man have boret mere i, om han virkelig selv fandt ud af at indtage EPO og kortison. Det virker ikke sandsynligt, at han opererede helt på egen hånd.

Det havde også været væsentligt at få afdækket mere nøjagtigt, hvornår og i hvilket omfang han har været dopet.

Samlet set er det tilfredsstillende, at Rolf Sørensen omsider har brudt tavsheden. Den store lakmus-test for ham – og TV 2 – bliver imidlertid at vise, at doping ikke længere er noget tabu-emne, som han ikke kan tale med om.

Lige nu kan man blot konstatere, at hans indrømmelse var nøje afmålt, lige som den kom meget sent.

LARS BENNIKE, 20.03.2013