Børne-tv ofret for sport

Beslutningen om at sende håndboldkamp onsdag den 3. december kl. 20 i stedet for børnenes julekalender, Mikkel og Guldkortet, har ført til rigtig mange klager til TV 2. Beretninger om grædende børn og magtesløse forældre har fyldt godt op i mailboksen.

En af de utilfredse seere, Lars K, skriver således 3. december kl. 20.33:

"nu har i fuckaber på en tv-station gjort det igen!!!!
Her sidder jeg med mine to drenge klar ved 20-tiden for at se tv2's ellers rigtig gode julekalender og så sender i en skide håndboldkamp!!!
Det må sku stoppe...at i prioriterer sport ift børns julekalender. Vi forældre har sq rigeligt at se til og er sq da ikke opmærksomme på i snot-aber flytter programmer rundt efter velbefindende.
Føj for en banke-bæ...og håber i drukner i mails fra 1000-vis af utilfredse forældre.
I fatter bare ikke hvor vigtig julen er for børn!!!!! Skvadderhoveder

Lars K"

En anden seer, Anja N, skrev samme aften kl. 20.36:

"Så nåede vi til 3. december og julekalender for børn var blevet flyttet til fordel for håndbold, nå ja julen er jo også sportens fest!!!

Anja N"  

En mail fra Rosa på 9 og hendes far på 39 trak også søm ud:

"Jeg har siddet og ventet på at se Mikkel og Guldkortet, i dag d. 3. december, og så sender i noget håndbold i stedet for, vi har ikke tv2zulu og kan derfor ikke se julekalenderen. Det er for dårligt. Jeg er blevet rigtig ulykkelig for jeg skal til kor i morgen hvor i genudsender dagens afsnit. Jeg syntes det er rigtig tarveligt nu hvor vi har købt julekalenderen og gerne ville følge med på fjernsynet.

Fra ulykkelige Rosa, 9 år

Og så lige en kommentar fra den undrende far: Det der håndbold kan vel ikke komme så meget bag på jer (hvert eneste år) at der ikke kan laves en programlægning som tager højde for begge dele

Far, 39 år"

Anna Bülow fra TV 2|KOMMUNIKATION svarer:

Kære Rosa.

Tak for din interesse for TV 2s julekalender - og for din kritik, som jeg gerne vil besvare bedst muligt, selv om vi ikke bliver enige.

Vi er klar over, at flytningen af "Mikkel og Guldkortet" ikke er optimal. TV 2 har imidlertid ingen indflydelse på spilletidspunkterne for EM-håndboldkampene, hvilket desværre betyder, at transmissionerne af Danmarks kampe nogle gange kolliderer med visningen af "Mikkel og Guldkortet".

Set i lyset af den store interesse, der er for landsholdshåndbold, har vi dog konstrueret en løsning, der opfylder ønskerne for så mange som muligt - nemlig direkte sport til de mange, mange danskere, som vil følge Danmarks kampe direkte ved EM i kvindehåndbold, samt tv-julekalender både klokken 18.25 (på TV 2) og klokken 20.00 (på TV 2 Zulu). TV 2 gjorde grundigt opmærksom på denne programændring ved afslutningen af tirsdagens julekalenderafsnit samt i programoversigterne på skærmen i løbet af onsdagen.

Og jo, sport er af stor betydning for en kanal som TV 2, selv om det ikke har alles interesse. Når TV 2 er Danmarks mest sete tv-station, skyldes det bl.a., at vi har sikret os de bedste sportsrettigheder, f.eks. EM og VM i kvindehåndbold, VM og EM i fodbold, Danmarks fodboldlandskampe på hjemmebane (både for mænd, kvinder og unge), vinter-OL, sommer-OL og meget meget mere.

Alle er ikke lige begejstrede for håndbold, men det er indiskutabelt, at håndbold er med til at styrke TV 2s seertilslutning pga. den store interesse. Når Danmarks EM-kampe vises direkte på TV 2, er det netop en følge af den store interesse for EM-håndbold-turneringen. At dansk EM-håndbold er vigtigt for danskerne, understreges af, at det indtil for et par år siden var et lovkrav (!!!), at danske kampe i VM- og EM-slutrunder skulle vises direkte på landsdækkende tv.

TV 2 er naturligvis ærgerlig over, at den eneste måde, hvorpå vi kan stille den store seerskare af håndboldinteresserede tilfreds, er ved at rykke visningen af familiejulekalenderen til klokken 18.25. Alternativerne til denne programændring er imidlertid heller ikke tilfredsstillende.

Nogle mailskrivere har foreslået at sende håndboldkampen på et senere tidspunkt - og dermed ikke direkte - men det ville fjerne det spændingsmoment og den nerve, som kendetegner direkte sportstransmissioner. Og det ville sandsynligvis medføre en af de mest massive seerprotester, TV 2 nogensinde har oplevet (meget større end de protester, vi har modtaget over flytningen af julekalenderen).

TV 2 introducerede i 1994 begrebet familiejulekalender og udviklede tv-dramatik, som børn og voksne kan se sammen - på et sendetidspunkt, hvor familien har mulighed for at samles om en fælles tv-oplevelse. En del af fornøjelsen ved at se fjernsyn er jo, at man gør det sammen med andre.

Gennem alle disse år har TV 2 sendt familiejulekalenderen klokken 20, fordi det har vist sig at være det bedste tidspunkt, når familien skal se fjernsyn sammen. Set i det lys er det heller ikke optimalt, når familiejulekalenderen sendes klokken 18.25, for erfaringen viser, at vi mister mange voksne seere, som ikke er klar til tv-sening på dette tidspunkt.

For at minimere generne i forbindelse med julekalenderens flytning sendes "Mikkel og Guldkortet" på disse "håndbolddage" derfor også klokken klokken 20.00 på Zulu, som kan ses af flere end 60 procent af danskerne.

Som en sidste mulighed er julekalenderen også tilgængelig via TV 2s net-tv TV 2 Sputnik allerede 24 timer før førstegangsvisningen - dog mod en mindre betaling, som så også giver adgang til en række andre tilbud til samme pris.

Vi beklager de gener, det giver for vores seere, at julekalenderen ikke kan opretholde et helt fast sendetidspunkt hver dag i december.