Hvorfor hedder den TV 2 HD?

TV 2s nye kanal er ikke ren HD:

Michael Tell skriver 23. maj:

Hvorfor signalerer TV 2 HD ikke tydeligt i HD-logoet på skærmen, når der sendes rigtige HD-udsendelser? Samt påfører oplysningen i programoversigterne ?
 
TV 2 har ikke HD-skilt på skærmen under indslag om kommende programmer, i reklamer og TV 2-nyhedsproduktioner, men sætter det på i alle øvrige udsendelser uden undtagelse. Hvilket får mange til at tro, at alt, I sender, er i HD, og det er lige omvendt. Og seere, der ønsker at vide, om det er i HD, kan ikke se det, eller finde informationer nogen steder.
 
Jeres egne søsterkanaler TV2 Sport og TV2 FILM, samt TV3+, Kanal 5 og 6´eren signalerer på skærmen med enten et farvet HD-logo, HD-logo med store bogstaver uden parentes, eller blot et HD-skilt, når der sendes HD og de 2 sidstnævnte anfører det desuden i programoversigten på tekst-tv og hjemmesiden. Det samme med vores store nabo TV-stationer som f.eks ARD, ZDF, NRK 1+2+3, SVT 1+2, TV4 Sverige.
 
Venlig hilsen 
 
Michael Tell

Seernes redaktør svarer 25. maj:

Kære Michael Tell –

Du har ganske ret i, at det langtfra er alt materiale på TV 2 HD, der er ren HD-kvalitet, altså det, man kalder ægte HD. Sådan vil det være i en årrække fremover – ikke blot på TV 2 HD, men også på tilsvarende HD-kanaler, hvor udsendelserne er en kompliceret blanding af studietransmissioner, som ofte vil være i HD, livesignaler, som også ofte vil være i HD – og redigeret materiale, for eksempel interviews med sportsfolk og lignende, som i en del tilfælde stadig vil være SD. Der vil således ofte være tale om en blanding af materiale i HD (high definition) og SD (standard digital), selv om andelen af rent HD-materiale er stigende.

TV 2 HD udsendes i HD-båndbredde, hvilket generelt giver en bedre visuel oplevelse – uanset om det er ægte HD eller opskaleret SD.

TV 2s direktion har derfor besluttet at lægge HD-skiltet på TV 2 HD som kanal-ident, så man som seer ikke er i tvivl om, hvorvidt man befinder sig på den almindelige SD-kanal, eller om man har trykket sig ind på HD-kanalen.

TV 2 leverer to forskellige typer signaler til antenne-, satellit- og kabelleverandørerne. Pixelmæssigt sender TV 2 SD-kanalen i opløsningen 720x576 interlaced, mens HD-kanalen fra TV 2 udsendes i formatet 1280x720 progressivt. En del af gevinsten for den visuelle opfattelse ligger ifølge TV 2s tekniske chef i den forhøjede bitrate, der anvendes til HD (high definition) i forhold til SD (standard digital). Selv udsendelser optaget i SD-kvalitet opleves derfor som bedre på en HD-kanal end på en SD-kanal.

720p, som formatet kaldes, er ifølge TV 2s tekniske eksperter det mest kosteffektive distributionsformat og det format, der anbefales af EBU (den europæiske tv-sammenslutning). EBU har over en årrække lavet mange forsøg med fremvisning af det samme billedmateriale i både 1080i og 720p, og vurderingen har været, at 720p giver den bedste billedmæssige oplevelse.

Andelen af materiale produceret i HD stiger allerede til sommer, hvor en væsentlig del af udsendelserne fra OL, Tour de France og EM i fodbold vil være optaget og afviklet i HD-kvalitet.

Studiedelen af Giro d’Italia er allerede nu produceret i HD, mens selve transmissionen af løbet leveres i almindelig SD-kvalitet fra det italienske produktionsselskab. Kvaliteten af den samlede produktion vil dog opleves som værende af bedre kvalitet på HD-kanalen på grund af den bedre skærmopløsning og højere bitrate.

Produktionsmæssigt er TV 2s hovedkanal en langt mere kompliceret størrelse end for eksempel TV 2 FILM, hvor en film enten er i HD eller SD. På hovedkanalen er mange programmer ofte en blanding af studieproduktion, egne optagelser (for eksempel interview med rytterne i Tour de France) og det direkte signal fra løbet, som leveres af den franske producent, ASO.

TV 2 har i forbindelse med sommerens store sportsbegivenheder tegnet kontrakter på leverance af fodboldkampe, cykelløb og konkurrencer ved OL i HD-kvalitet. Men nogle interviews med sportsfolk vil være i SD-kvalitet, idet TV 2s produktionsudstyr først ventes fuldt opgraderet til HD i 2015. Produktioner fra TV 2s aktualitetsstudie vil også være i HD – mens andre studieproduktioner kan være i SD alt efter, hvad der er til rådighed af udstyr.

Nye danske tv-serier og nyere danske film, store underholdningsprogrammer som f.eks. ”Vild med dans” og ”Voice – Danmarks største stemme” produceres og afvikles ligesom nyere udenlandske spillefilm og tv-serier i HD og kan derfor udsendes i den bedste tekniske HD-kvalitet. Andelen af ægte HD vil løbende blive forøget gennem 2012 og årene derefter. Andelen forventes i primetime (klokken 20-24) at blive omkring 50 procent.
 
Nyhederne er endnu ikke i HD, men projekteringen er i gang. Kvaliteten vil dog ligesom ved andre udsendelser opleves som bedre på HD-kanalen som følge af den bedre opløsning og højere bitrate. Når Nyhederne ikke er markeret med HD-ident, skyldes det, at Nyhedernes grafik støder sammen med HD-logoet. Det vil blive ændret, når den nye grafik er klar.

TV 2 modtager ikke ekstra betaling for at sende kanalen i HD. TV 2 leverer begge typer signaler til distributørerne, og modtager til gengæld ti kroner pr. måned pr. husstand. Det er distributørerne, som bestemmer, om de vil sende i både HD- og SD-kvalitet – og hvad den endelige programpakke skal koste ude hos forbrugerne.

Du kan læse mere om TV 2 HD her.

Lars Bennike
Seernes redaktør
TV 2|DANMARK A/S