Klage over dårlig lyd i Dicte

TV 2 arbejder målrettet med lyd i drama

Lene Vahle skriver 1. oktober 2014:

Klage over dårlig lyd i Dicte

Til TV2.

Vi sidder og ser Dicte lige nu og er virkelig generet af den dårlige lydkvalitet.

Det virker, som om der er skruet ned for lyden, når der er dialog. Især den kvindelige
politibetjent er svær at forstå. Men også rigtig mange andre.

Generelt mumler mange af skuespillerne og udtaler ikke ordene ordentligt. Det er så irriterende.

Når der er lydeffekter som underlægningsmusik, støj og larm - så lyder det til gengæld meget højt.
Om igen TV2 - det kan I gøre meget bedre, Tak.

Hilsen Lene

TV 2 svarer:

Kære Lene,

Tak for din interesse for TV 2s programmer - og for din kritik, som jeg har videresendt til orientering til TV 2-redaktøren på "Dicte" - og som jeg samtidig vil forsøge at besvare bedst muligt.

Jeg ved ikke, om der har været lokale problemer med TV 2-lyden i dit område. Når jeg har set "Dicte" herhjemme i Odense, har jeg oplevet kritisable forhold af den type, du nævner - men derfor kan du naturligvis sagtens have ret i din oplevelse af, at du har svært at forstå dialogen i "Dicte". Og som sagt: Din kritik er bragt videre.

TV 2 og især DR har i de senere år været ramt af stærk kritik for uforståelig dialog i danske fiktionsserier, og den kritik har på TV 2 ført til en målrettet indsats for at løse problemet.

Resultatet af denne indsats kan netop i disse dage aflæses helt kontant hos TV 2: Klager over dårlig lyd og uforståelig dialog er stort set udeblevet under visningen af ”Dicte”. Faktisk er din kun nummer to klage om dette emne efter visning af første afsnit af den nye omgang ”Dicte”.

Det er en stor forskel fra tidligere, hvor vi på grund af mange klager har måttet genåbne flere afsnit af tv-serier, mixe afsnittene om og sende nye mastere af sted.

I forbindelse med ”Rita” og ”Dicte” har TV 2 bl.a. arbejdet med en stærkere segmentering af musikken og de øvrige stemningsskabende elementer til fordel for dialogen. Hvert afsnit er også testet på flere forskelige typer af fladskærme for at være helt sikker på, at lydbilledet fungerer. 

En af udfordringerne er, at højttalerne på de fleste fladskærme enten er rettet bagud eller nedad, og lydgengivelsen derfor helt afhænger af, hvor meget der kan reflekteres fra skærmens omgivelser. Er der f.eks. tale om bagudvendte højttalere på en skærm, der hænger langt fra væggen eller står foran et gardin, vil mængden af især den diskante del af lydbilledet, der bliver reflekteret frem mod seerne, blive stærkt begrænset - og så bliver det svært at høre dialogen. Og skruer man op for bedre at kunne høre den, bliver de dybe dele af lydbilledet for kraftige. Så det er en følsom balance.

Det kan i øvrigt være en ide at sætte ttv-tekstningen til.

Med venlig hilsen
Annette Kamper
TV 2 Seersekretariatet