Negativ udsendelse om hundeavl

Lone Fritzbøger, formand for Cavalier-klubben, kritiserer 1. marts programmet Dags Dato om hundeavl:

Vedr. udsendelse fra BBC om racehunde

Cavalier King Charles Spaniel Klubben i Danmark er dybt rystet over den ½ år gamle BBC udsendelse som TV2 bragte onsdag den 25. februar 2009 kl. 22.50.

Det er forfærdelig at se, at der er hunde, der lider så uendeligt meget. Beklageligvis fokuserer udsendelsen kun på de dårlige og negative sider af engelsk hundeavl.

På intet tidspunkt kommer TV2 ind på, hvad den engelske cavalierklub gør i dag, ej heller nævnes det, at mange opdrættere i England faktisk har erkendt, at det er et problem for racen i England. I kan læse meget mere om det arbejde her http://www.thecavalierclub.co.uk/start.html

I dag i England scanner og foretager de forebyggende undersøgelser af avlshundene for at minimere en fortsat udbredelse af sygdommen. De viste klip af de syge cavaliere var ydermere ingen nye tilfælde. Vi så disse klip første gang på Cavalierklubbens medlemsmøde om syringomyelia den 22. april 2007.

Det undrer bestyrelsen i Cavalierklubben, at TV2 ikke har kontaktet Dansk Kennel Klub og Cavalierklubben inden udsendelsen. Vi undrer os også over, at man fra TV2 helt ukritisk har bragt udsendelsen uden overhovedet at undersøge om forholdene i England, siden udsendelsen blev bragt første gang, har ændret sig, og om sygdommen overhovedet er udbredt i lige så høj grad i Danmark. Lige nu hænger udsendelsen bare i luften…

Vi finder, at det er rigtigt dårlig journalistik, og det burde en journalist som Poul Erik Skammelsen være højt hævet over.

Se Cavlierklubbens hjemmeside http://www.cavalierklubben.dana13.dk/11_start.htm

Med venlig hilsen

Lone Fritzbøger
Formand for Cavalierklubben
En specialklub under Dansk Kennel Klub


Dags Datos redaktør, Jesper Nilausen, svarer 18. marts:

Hej Lone,

Først tak for din henvendelse. Det er altid - også selvom du revser os - rart at høre fra en af vores seere.

Du beklager, at udsendelsen kun fokuserer på de "dårlige og negative sider" af engelsk hundeavl. Det har du naturligvis ret i, at programmet gør. Men det er jo fordi der er nogle etiske og moralske problemer, der interesserer samfundet udenfor hundeavler-kredse, at vi overhovedet sender programmet. Det er problemerne, der er interessante for et aktualitetsprogram som Dags Dato, og som programmet måske kan være med til at ændre på.

Når vi køber programmer i udlandet, her af BBC, går vi som udgangspunkt ud fra at programmet kan vises i den form det har. Vi har ikke tilladelse til at ændre på indholdet som sådan og kan ikke tilføje nyt i programmet. Derfor bestræber vi os også på at sende så nye og aktuelle programmer som muligt, men at der kan ske noget i programmets hjemland, før det bliver udsendt i Danmark er svært at gardere sig helt imod. Men vi prøver naturligvis.

I det pågældende program var der faktisk klippet flere dele ud, netop fordi situationen havde ændret sig i England, og der havde været en klage. Vi tjekkede da også op på den debat programmet havde skabt, og kontaktede flere personer i Danmark for at høre, om programmet ville være relevant at udsende herhjemme, inden vi købte det.

Meldingen var fra alle sider, bl.a. fra Peter Sandøe, formanden for Dyreetisk Råd, at det i høj grad var et program, der burde sendes, og en debat der ville være på sin plads også i Danmark. At vi ikke talte med Cavlier-klubben, synes jeg ikke er så vigtigt i denne research-fase.

Du skriver, at udsendelsen efter din mening "hænger i luften" fordi vi ikke talte med danske kilder i programmet. Det er jeg dog meget uenig i. Dels er de grundlæggende problemstillinger i programmet åbenlyst internationale og vedkommer i den grad også danske forhold, og dels producerede TV2 Nyhederne flere dage i træk adskillige indslag om problemstillingen, hvor danske interesser og kilder var de centrale, og hvor det var danske stemmer, der kom til orde.

Alt i alt håber og tror jeg, vi har gjort de fleste hundevenner - og hunde - en stor tjeneste ved at vise programmet.

Med venlig hilsen  

Jesper Nilausen  Redaktør

"Dags Dato" og "Station 2 Special"