Op og ned i lækagesagen

Kjeld W. Jensen skriver 12. februar:

Det forekommer mig mærkeligt, at de to store medier er så dårlige til at klarlægge, hvad der er op eller ned i læk-sagen.

Er journalisterne virkelig så fedtet ind i sagen, at de er parate til både lyve og forfalske kendsgerningerne?

Jeg synes det er betænkeligt, at den samlede hovedstadspresse alle har samme mening. Er det aftalt på forhånd?

Lars Bennike svarer 23. februar:

Kære Kjeld W. Jensen -

Tak for din mail - og undskyld mit sene svar.

Det er altid vanskeligt for et medie at dække en sag, som virksomheden selv er involveret i - af den grund har man på NYHEDERNE og NEWS benyttet sig af eksterne kommentatorer i forbindelse med dækningen af sagen, blandt andre Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell og Ritzaus Bureaus politiske redaktør Jesper Thobo-Carlsen. Det er efter min opfattelse en fornuftig fremgangsmåde.

Nyhedsudviklingen i sagen har været løbende dækket i NYHEDERNE og på NEWS, men det er klart, at TV 2 ikke kan deltage i jagten på den oprindelige kilde til oplysningen om at Jægerkorpset skulle udsendes til Irak. Der sidder jo folk på TV 2s nyhedsredaktion, som ved hvem kilden er - men ikke vil afsløre det.

Efter min opfattelse er man af principielle årsager som journalist nødt til at stå fast på kildebeskyttelsen. Jeg er i den sag enig med nyhedschef Michael Dyrby, som i dagens Politiken skriver, at man "beskytter kilder - ikke personer - som princip" - og at det i den forbindelse er ligegyldigt, hvem kilden er, om man kan lide personen, personens holdninger eller politiske ståsted. Det er en holdning jeg er enig i - jeg har tidligere selv givet udtryk for samme tanker i min klumme her på siden.

Hvis journalister ikke beskytter deres kilder, ryger tilliden til, at man som kilde fortroligt kan levere oplysninger, som er væsentlige for samfundet. Så enkelt er det - og derfor er journalister nødt til at beskytte deres kilder.

I den aktuelle lækagesag kan man diskutere, om oplysningen om Jægerkorpsets udsendelse var til gavn for regeringen. Min holdning er, at oplysningen var med til at nuancere billedet af situationen i Irak og grundlaget for den danske krigsdeltagelse - og at det af den årsag var samfundsrelevante oplysninger.

Med venlig hilsen
 
Lars Bennike
Seernes Redaktør
TV 2|DANMARK A/S