Problemer med live-tekstning

Svært at undgå fejl ved talegengivelse:

Leif Nielsen skriver 5. februar 2014:

Kære TV 2.

Jeg er meget ked af, at I er begyndt at bruge den nye tekstning. Det er så generende, at der kommer så mange fuldstændig forkerte ord, og teksten er langt efter den tale, som den gengiver.

Vi bøjer os for, at der er mennesker, som har gavn af det, og ønsker, at det er noget man kan vælge fra.

TV 2 er vores foretrukne kanal, men vi skifter nu væk, fordi det er generende, at vi bliver fanget primært af de forkerte ord og mister derved det egentlige budskab.
 
Venlig hilsen
 
Leif Nielsen

TV 2 svarer:

Kære Leif Nielsen,

Tak for din henvendelse.

TV 2 har brugt talegenkendelse siden 2007, så det er ikke noget ’vi lige er begyndt at bruge’.

Det nye er, at vi siden 1. januar 2013 har livetekstet alle direkte udsendelser på TV 2. Det betyder, at vi bruger talegenkendelse langt mere end tidligere, og systemet er udvidet med rigtig mange ord.

Det har desværre også øget risikoen for flere fejl. Talegenkendelsessystemet blev udviklet med fokus på livetekstning af nyheder. Det er fodret med tekster fra både DR og TV 2 samt Folketinget. Derfor er det også her, systemet præsterer bedst. På følgende link kan du evt. se, hvordan vi laver talegenkendelse: http://omtv2.tv2.dk/index.php?id=6255

Det danske sprog rummer mange ord, der ligner hinanden rigtig meget, og fejlgenkendelser af den art vil ikke kunne undgås: vær/vejr/værd, hund/hun, sex/seks og chili/Chile - for blot at nævne et par af de oplagte.

Systemet kan heller ikke genkende ord, som ikke er lagt ind i forvejen, så hvis der pludselig er nye ord/navne, som vi ikke kendte til inden udsendelsen, risikerer vi fejlgenkendelser.

Vi er klar over, at mange er kede af forsinkelserne, og derfor øger vi antallet af udsendelser, hvor teksterne er forberedt på forhånd så meget, vi overhovedet kan. Det sker fx i Nyhederne i aftenfladen og delvist i Nyhederne i morgenfladen. Dermed eliminerer vi helt forsinkelsen i forhold til tale.

Det vil aldrig være muligt at livetekste direkte programmer uden en vis forsinkelse, når vi ikke har et manuskript, og det har vi fx ikke på Go’ Morgen Danmark, Go’ Appetit og Go’ Aften. Endvidere ved man jo ikke, hvad folk siger i direkte interviews, så det er vi også nødt til at tekste vha. talegenkendelse.

Det kræver en vis tilvænning at se teksterne komme over skærmen med forsinkelse i forhold til talen og med den indbyggede risiko for fejlgenkendelser. Vi håber, du vil give det en chance, for vi forsøger hele tiden selv at blive bedre og forbedre systemet.

Mvh. Annette Kamper

TV 2 Seersekretariatet