Strid om dækning af tronfølgelov

Jeppe Pedersen beskylder 14. juni TV 2 NEWS for propaganda til fordel for ligestilling i kongehuset på valgdagen - og han fastholder kritikken efter svaret fra chefen for NEWS. Seernes redaktør er ikke enig:

Som jeg ser det, var problemet ikke de mange exit-polls, men TV2 News ensidige og tendentiøse dækning af tronfølge-valget. Fra middag frem til valgstædernes lukning kl. 20, fik Anders Fogh, Lars Løkke og Lene Espersen uhindret lov til at gentage deres manipulerende argumenter for at stemme ja. Disse meget lange interviews kørte uimodsagt i sløjfe hele dagen. Ingen kritikere kom til orde. Ingen modstandere. Ingen tvivlere.

Men værst var det, at samtlige indslagene med de begejstrede ja-sigere blev rundet af en studievært, som insisterende gjorde os opmærksom på, at vi altså endnu kunne nå at stemme og at der var så og så mange timer tilbage at gøre det i.

Her var der ikke tale om public service, det var propaganda.

Hvis TV2's ledelse ville give sig tid til at gense dagens dækning af valget vil jeg tro - hvis de da har anstændighed i livet - vil få en meget dårlig smag i munden. TV2 News burde skamme sig.

Med venlig hilsen
Jeppe Pedersen

Mikkel Hertz - chef for TV 2 NEWS - svarer:

Kære Jeppe Pedersen,

Tak for din mail og din interesse for TV 2 / NEWS.

Ind imellem ser vi kun det, vil VIL se. Eller kun det, vi IKKE vil se.

Lidt efter middag på valgdagen den 7. juni havde vi på NEWS interview med Pia Kjærsgaard (DF). Derefter med Helle Thorning (S), Søren Søndergaard (Enh.listen) og Villy Søvndal (SF). Sådan blev det ved: Dan Jørgensen (S), Jens Rohde (V), Morten Messerschmidt (DF) osv.

Det ville naturligvis have været kritisabelt, hvis vi alene havde ladet repræsentanter for den ene eller den anden politiske blok komme til orde. Ellers hvis vi kun havde udvalgt studiegæster, der var for ændringen af tronfølgeloven. Noget sådant er bare ikke foregået. Vi var meget længere omkring i det politiske landskab, end du - muligvis blændet af dine egne fordomme - har haft øje for.

At vores studievært dagen igennem gjorde opmærksom på, hvor lang tid der var, til stemmestederne ville lukke, er imidlertid fuldstændig korrekt. At det skulle være propaganda, har jeg dog svært ved at følge dig i. På TV 2 NEWS opfatter vi valgdagen - uanset om det er til Folketinget, Europaparlamentet eller noget helt tredje - som en festdag for demokratiet. Særligt festligt er det, når der oven i købet er spænding om udfaldet, som der var til det sidste søndag den 7. juni - primært på grund af usikkerheden om, hvor høj valgdeltagelsen ville blive.

Stemmeprocenten blev, som bekendt, rekordhøj. Jeg vil ikke udelukke, at vores (og andres) dækning på dagen har fået nogle op af sofaen for at stemme. Men om de har stemt ja eller nej ved hverken du eller jeg. Og at vi skulle have propaganderet i den ene eller anden retning alene ved at informere om, hvor lang tid der var, til valgstederne lukkede, er rent ud sagt noget sludder.

Vh.
Mikkel Hertz
Kanalchef
TV 2 NEWS

Og det førte igen til svar fra Jeppe Pedersen:

Kære Mikkel Hertz
 
Tak for dit svar.
 
Jeg kan klart afvise, at jeg skulle være forblændet af fordomme; det skulle måske være den, at du som kanalchef til hver en tid og for hver en pris vil forsvare TV2 News-redaktionens dispositioner. Og sådan opfatter jeg også dit indlæg.
 
Det er korrekt, at I i løbet af valgdagen havde interviews med en lang række oppositionspolitikere. Sagen er bare den, at de slet ikke – eller kun i meget begrænset omfang – kommenterede på tronfølgeloven.

Hvad sagde Dan Jørgensen (som du jo selv nævner) eksempelvis om emnet? Ingenting; han blev nemlig ikke spurgt.

Derimod fik især Anders Fogh og Lars Løkke adskillige minutters fri taletid, hvor de uimodsagt kunne propagandere for deres synspunkt, som blev rundet af med ordene: Gå nu hen og stem ja. I kan nå det endnu.
 
Og nå så en studieværterne afrundede disse interviews med samme budskab; altså I kan endnu nå at gå hen og stemme, kan man ikke få andet indtryk, end at der er tale om en tendentiøs behandling af emnet, hvor studieværterne lagde sig i halen på de to Venstre-folk.
 
Men prøv selv og tjek antallet af sendeminutter, I gav henholdsvis dem, der ønskede et ja til tronfølgeafstemningen, og dem der anbefalede et nej/blankt. Resultatet vil være beskæmmende for redaktionen og vil ikke være i nærheden af en afbalanceret dækning.
 
Så jeg fastholder, at TV2 News burde skamme sig.
 
Med venlig hilsen
Jeppe Pedersen

Seernes redaktør svarer:

Kære Jeppe Pedersen –

Jeg har nu gennemset hele dækningen på TV 2 NEWS på valgdagen den 7. juni i tidsrummet fra kl. 10 til 20, hvor valgstederne lukkede. Jeg er ikke enig i din kritik.

Du har ganske vist ret i, at socialdemokraten Dan Jørgensen ikke udtalte sig om tronfølgerloven, men kun om valget til EU-parlamentet, da han blev interviewet på NEWS ved 15-tiden.

Tilsvarende udtalte Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU ligesom Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt sig udelukkende om EU-valget, da de blev interviewet henholdsvis kl. 11:23:25 og kl. 17:03:05.

Til gengæld overser du, at SFs Margrete Auken i direkte interview kl. 18:24:45 blev spurgt om sin holdning til afstemningen om tronfølgeloven. Hun håbede, at tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen ville få ”et los” af vælgerne for at ”have taget kongehuset som gidsel”.

Tilsvarende erklærede de radikales Xenia Stampe sig i interview kl. 19:10:50 som modstander af såvel tronfølge-afstemningen som kongehuset – efterfulgt af Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard kl. 19:12:40 (tilhænger), SFs Villy Søvndal kl. 19:14:20 (tilhænger, men skeptisk) samt endelig socialdemokraten Mette Frederiksen kl. 19:52:45.

Desuden var der klip med såvel statsminister Lars Løkke Rasmussen som hans forgænger Anders Fogh Rasmussen i topindslaget i NYHEDERNE kl. 19 – som også blev sendt på NEWS.

Så selv om der er et par unøjagtigheder i Mikkel Hertz’ svar til dig, er facit altså efter min gennemgang, at der på TV 2 NEWS og TV 2|NYHEDERNE blev bragt interviews med såvel modstandere som tilhængere op til lukningen af valgstederne den 7. juni.


Med venlig hilsen

Lars Bennike
Seernes redaktør
TV 2|DANMARK A/S