Væk med sprog- og stavefejl

TV 2 bør styrke indsatsen for at mindske antallet af sprog- og stavefejl. Det var konklusionen, da TV 2s bestyrelse på sit møde 23. januar 2015 godkendte seernes redaktørs beretning for det foregående år.

Det sproglige ukrudt er fast kilde til irritation blandt en del af TV 2s seere og brugere. 135 seere klagede i 2014 over ”stavefejl” i TV 2s produkter, 28 foreslog TV 2 at benytte ”stavekontrol”, og hvis man søger på kombinationen ”stave” og ”problem” dukker 439 henvendelser op i maildatabasen.

I samme periode blev 180 henvendelser placeret i kategorien ”dårligt sprog” i den elektroniske registrering.

Det er selvfølgelig vanskeligt at sige noget entydigt om de enkelte henvendelser ud fra den form for databasesøgning, som er baseret på enkelte søgeord. Den giver dog et vigtigt fingerpeg, og det er nærliggende at antage, at en del af de seere og brugere, som har brugt tid på at skrive til seernes redaktør og TV 2 om ”stavefejl”, ”stavekontrol” og ”stave” og ”problem”, har gjort det, fordi de mener, at vi har en ”udfordring” med at stave og bruge sproget korrekt, som det hedder på moderne dansk.

Donkraft eller dumkraft?

En seer skrev således i februar til seernes redaktør, at hun syntes, at TV 2 burde overveje at benytte stavekontrol eller ”måske bare ansætte en person, der kan stave”.

”Jeg ser netop nu Station 2 med undertekster (ttv 399), hvor jeg ser om dæktyverier. Jeg sidder og græmmes over, at HJUL staves JUL, og at DONKRAFT staves DUMKRAFT. Ikke at jeg selv staver perfekt, men i det her tilfælde burde der ikke være så store fejl”, skrev hun til undertegnede.

Det drejede sig dog om en fejl, der var opstået i TV 2s anlæg til livetekstning, som benytter sig af elektronisk talegenkendelse. Ordet ”donkraft” er nu lagt ind i systemet, så fejlen ikke bør forekomme igen.

I en henvendelse fra september klagede en anden bruger over en artikel på tv2.dk, hvor der på blot syv linjer forekom ikke færre end tre sproglige fejl.

Teksten lød:

”Politiet rykkede hurtigt ud til stedet, hvor de anholdt den formodede gerningsmand. Men før de kunne anholde ham, måtte de have ham ned at lægge på jorden. Det fortæller Trine Vind, der var vidne til hele anholdelsen.

Læs også: Vidne til skyderi: Jeg så ofret ligge på fortorvet

Hun sad og arbejdede, da hun pludselig kunne høre én råbe: 'Det er politiet'. Hun løb derefter hen til vinduet på hendes arbejdsplads, og to meter fra hende kunne hun se det hele udfolde sig”.

Gerningsmanden skulle selvfølgelig ned at ”ligge” og ikke ”lægge”, ”fortovet” staves med et enkelt ”r” og ikke som ”fortorv”, og med mindre der var tale om endnu en kvinde, løb vidnet til anholdelsen nok hen til vinduet på ”sin” og ikke ”hendes” arbejdsplads.

Andre har i årets løb kritiseret, at ”rekord” blev stavet ”rekort”, en vejrvært sagde ”kilomet” i stedet for ”kilometer”, og for et par uger siden oplyste TV 2 Vejret, at ”fredagsblæst skriver sig ind i storm-analerne”. Det lød ikke rart - der var formentlig tale om ”annalerne”.

I juli blev et urgammelt fossil af en fisk udsat for ”restaurationsarbejde”.

”Jeg går ud fra, der ikke er tale om at spise fisken, men at gøre den bevaringsværdig - altså er der tale om ”restaureringsarbejde”, skrev den sprogkyndige seer, som ikke uden humor tilføjede, at ”for nogle måneder siden blev der sagt noget om ”renovationsarbejde” på et tag”.

”Hvad laver en skraldemand på et tag? Mon ikke der var tale om et ”renoveringsarbejde” af et tag”, spurgte den pågældende seer vittigt.

Den sidste registrerede sprogklage i 2014 blev modtaget 30. december, da en seer spurgte, om TV 2 ”ikke nok vil være rare at tilsikre, at tekster på skærmen, som vi seere skal læse, bliver skrevet af mennesker, der rent faktisk kan stave og sætte kommaer?”

”Det er at lade hånt om sproget, når der for eksempel står: "Vi beklager den forringet lydkvalitet", når det i virkeligheden hedder: "...forringede...”, skrev den pågældende seer, som opfordrede TV 2 til at løfte kvalitetsniveauet.

Anmeld fejl

Det vil næppe være muligt at undgå alle stavefejl og sproglige skrubtudser. Nogle fejl opstår, fordi det til tider går endog meget hurtigt i journalistik, når nyhederne skal ud til seere og brugere. I den situation kan man komme til at ramme en forkert tast – eller formulere sig uheldigt – selv om man godt kan både stave og sætte kommaer.

Men fejl bliver som udgangspunkt rettet, når det er muligt – og når redaktionen bliver opmærksom på, at der er sket en fejl.

TV 2s medarbejdere er generelt både omhyggelige og ærekære, og der er ingen, som bryder sig om at hænge til skue med en stave- eller sprogfejl på tv eller nettet, hvis det kan rettes.

TV 2s seere og brugere er derfor også for fremtiden velkomne til at henvende sig, hvis de skulle støde på sproglige unoder. Fejl kan som hidtil anmeldes på tv2@tv2.dk eller til undertegnede på sr@tv2.dk.  

Læs seernes redaktørs beretning her.

LARS BENNIKE, 26.01.2015

Billede {0} af {1}