Hovedparten af henvendelserne var dog af positiv karakter, og på den måde adskilte dokumentarserien sig fra en række af de øvrige henvendelser, som seernes redaktør modtog i årets løb.
Selv om serien generelt blev positivt modtaget af TV 2s seere, endte ’Den sorte svane’ i dele af mediebranchen med et lidt skrammet omdømme som følge af de indbyggede presseetiske dilemmaer.
En alvorlig kritik blev fremsat i Berlingske i december 2024, hvor der blandt andet indgik angiveligt lækkede sms-beskeder mellem TV 2s ”muldvarp”, erhvervsjuristen Amira Smajic og en af redaktionens journalister.
Borup skole
En anden væsentlig sag i 2024 drejede sig om TV 2s afdækning af kritisable forhold på Borup Skole mellem Roskilde og Køge.
Det var efter seernes redaktørs vurdering et brud på TV 2s etiske retningslinjer, at beskyldninger om seksuelle overgreb ikke var forelagt for forældrene til en dreng på skolen. Familien fik således ikke mulighed for at forklare sin side af sagen, inden TV 2 gik i luften med historien 12. februar.
Efter min vurdering var det også alvorligt, at en række eksperter i forbindelse med sagen rejste kritik af brugen af begrebet ”voldtægt” i forbindelse med sager om overgreb og krænkende adfærd mellem børn, hvor begrebet ikke giver mening.
Kammeradvokaten endte efter en gennemgang af de i alt 23 sager fra Borup Skole med at udtale kritik i et tilfælde, hvor skoleledelsen burde have fremsendt en underretning og også kontaktet den anden elevs forældre.
Det hører dog med i billedet, at sagerne om problemer i Borup og flere andre skoler også fik den konsekvens, at undervisningsminister Mathias Tesfaye i september præsenterede en række ændringer i folkeskolens ordensbekendtgørelse. Blandt andet gjorde han det lettere at bortvise elever, sådan som en del forældre havde efterlyst i dækningen.
Udlandsdækning
Præsidentvalget og den langvarige valgkamp i USA gav anledning til et betydeligt antal seerhenvendelser til TV 2 og seernes redaktør. En stor del af disse blev besvaret af udlandsredaktionen på TV 2 News, mens andre blev besvaret af seernes redaktør. Det samme gjaldt konflikterne i Mellemøsten, som i årets løb bredte sig fra Israel og Gaza til også at omfatte Libanon og Syrien med tråde til Iran og Yemen.
Set under et var dækningen af de store udenrigspolitiske sager ikke genstand for alvorlige medieetiske klager, og det samme gjaldt for krigen i Ukraine, som i 2024 fyldte overraskende lidt i seernes redaktørs mailboks.
Du kan læse mere om disse og andre sager i ’Seernes redaktørs beretning for perioden 1. januar – 31. december 2024’, som du finder via dette link.
LARS BENNIKE, 30.01.2025